همه چیز درباره طرح صیانت فضای مجازی

1400/06/27
53 Views
k1

صفر تا صد طرح صیانت فضای مجازی

چندی پیش با مطرح شدن طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی که اصطلاحا به نام طرح صیانت شناخته می‌شود بازتاب‌هایی داشته است .

با اظهار نظرکارشناسان و اساتید دانشگاهی عدم شفاف‌سازی و شیوه طرح آن باعث شده تا مسائل حاشیه ای و دغدغه‌هایی را ایجاد کند .

به تقاضای برخی از نمایندگان برای بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و مبنا بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی، در تاریخ شش مرداد امسال پس از دو بار خروج از دستور کار مجلس با ۱۲۱ رای موافق در صحن مجلس شورای اسلامی تصویب شد.

نمایندگان مجلس با لغو بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی طبق اصل ۸۵ قانون اساسی موافقت نکردند و این طرح همچنان براساس اصل ۸۵ و در کمیسیون مشترک بررسی خواهد شد.

 

k2

نتیجه رای مجلس شورای اسلامی برای طرح صیانت :

نشست علنی مجلس شورای اسلامی صبح سه شنبه 19 مرداد در شرایطی آغاز شد که با توجه به  تقاضای تعدادی از نمایندگان مجلس  برای لغو رسیدگی به طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای‌ مجازی بر اساس اصل  85 قانون اساسی، ابتدا این موضوع در دستور کار مجلس قرار گرفت و جوانب آن  به شکل غیرعلنی از سوی نمایندگان بررسی شد.

بر اساس رأی نمایندگان در جلسه غیر علنی، لغو رسیدگی به طرح حمایت از کاربران در فضای مجازی در کمیسیون مشترک نیاز به رای مجلس در جلسه علنی دارد .

در نهایت براساس رای گیری استمزاجی که در نشست غیرعلنی صورت گرفت، لغو رسیدگی به طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی با 144 رای موافق در برابر 111 رای مخالف ، مورد موافقت نمایندگان مجلس قرار گرفت اما از آنجا که مصوبات جلسات غیرعلنی وجاهت قانونی ندارد، بررسی این پیشنهادِ لغو،  مجدداً در نشست علنی مورد بررسی قرار گرفت و مخالفان و موافقان آن به نوبت به بیان نقطه نظرات خود پرداختند.

در پایان نمایندگان با 130 رای موافق و 121 رای مخالف با لغو بررسی این طرح طبق اصل 85 قانون اساسی موافقت نکردند و بنابراین طرح مذکور همچنان براساس اصل 85 و در کمیسیون مشترک بررسی خواهد شد.

نمایندگان مجلس پیش از این در نشست علنی روز ششم مرداد مصوب کردند که رسیدگی به طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی بر اساس اصل 85 قانون اساسی بررسی شود. بر طبق این اصل پس از تصویب طرح مذکور در کمیسیون مشترک، این طرح دیگر به نشست علنی ارسال نمی شود و مستقیماً تقدیم شورای نگهبان خواهد شد و در صورت تایید شورای نگهبان نیز برای مدتی معین به شکل آزمایشی اجرایی می شود.

تایید طرح در مجلس باعث شده تا دغدغه فکری را برای مردم ایجاد کند از آن جهت که نحوه اجرای این طرح برای جامعه بازگو نشده است به حواشی نیز دامن زده است .

 

k3

نظرات کارشناسان :

در جامعه امروزی بخش زیادی از مردم بخاطر بیماری منحوس کرونا و با استفاده از برنامه های مختلف آشنایی خوبی با فضای مجازی دارند و از آن استفاده میکنند و دسترسی خوبی به منابع آگاه سازی دارند.

کارشناسان حوزه اجتماعی ، سیاسی  و اساتید دانشگاه ها با اشاره به اینکه علاوه بر نامناسب بودن روش انتشار خبر که به صورت کارشناسی و تفسیری درباره آن توضیح داده نشده است و نیز القای برخورد محدود کننده تصمیم گیران با اجرای آن برای جامعه بویژه آنهایی که از این راه امرار معاش می کنند و کسب و کاری دارند موجب آسیب روحی و نگرانی مردم شده است .

استاد دانشگاه پیام نور مازندران با اشاره به اینکه طرح صیانت از فضای مجازی جامع و کامل نیست ، گفت : ارائه دهندگان طرح در حالی که به دنبال نظارت و کنترل محتوای این فضا هستند باید بدانند با این کار استفاده مردم ازاین فضا را محدود نکنند .

با عدم وجود زیر ساخت درست در کشوربه نظر می رسد این طرح خام و ناپخته و از روی دستپاچگی تنظیم شده است و در مجلس نیز آن را ارائه کرده اند ، در صورتی  که با برررسی سنجیده تر و شناسایی توانمندی ها و ظرفیت های موجود که در این فضای مجازی کاربران از آن استفاده می کنند ، باید به گونه ای برنامه و یا طرح ارائه می شد که جامع تر و کامل تر باشد که نگرانی در کاربران را رقم نمی زد .

به نظر می رسد دغدغه طراحان این طرح از آنجایی نشات می گیرد که آنها به دنبال اصل محتوی مطالب ارائه شده در این فضای مجازی بوده اند تا از این طریق ساماندهی در ارائه مطالب در این فضا شود ، اما با ارائه طرح صیانت از فضای مجازی به جای اصل قرار دادن مدیریت مسائل محتوایی به ابزارهای فضای مجازی نشانه گیری شده است .

 

 

k4

نظر سنجی طرح صیانت :

با توجه به اجرای نظر سنجی در یک کارزار ۹۰۰ هزار نفری از مردم خواستار توقیف اجرای این طرح شده اند پس باید به نظر مردم در این خصوص احترام گذاشت و با بررسی بهتر و جامع تر اگر قرار است طرحی ارائه شود به دنبال راهکارهایی برای نظارت بر محتوای فضای مجازی باشند نه اینکه برای کنترل این موضوع محدودیت در استفاده از این فضا را برای مردم فراهم بشود.

با توجه به بیماری کرونا و مشکلات اقتصادی بین جامعه به نظر می رسد طرح چنین موضوعی اصلا در زمان و موقعیت مناسب صورت نگرفته است .

با توجه به مشکلات و استفاده بیشتر مردم از فضای مجازی حالا چه در قالب کسب و کار و چه در قالب دریافت اطلاعات و کسب خبر می بایست مسئولان در رفتار و چهارچوبندی در این حیطه حساسیت ها را نیز در نظر بگیرند .

با توجه به مشکلات فروان دولت و عدم توانایی کنترل بیماری منحوس کرونا و پیرو فرمایش سخنان رهبری در باب کمک به اقشار آسیب پذیر و کسب و کارهای خانواده های ایرانی و جلوگیری از جرم و جنایت بهتر است در نمایندگان مجلس تفکر بیشتری به خرج بدهند و به عواقب آن نیز واقف باشند و نسنجیده عمل نکن .

در حال حاضر مردم زیادی از محل فضای مجازی مشغول به کسب و کار هستند که در دوران کرونایی این مساله بسیار در بازتوانی درآمدی این افراد تاثیر خود را داشته است اما اینکه به یکباره طرحی بدون توضیح و تفسیر آن تصویب بشود به نوعی شوک به اقتصاد این بخش از جامعه می باشد .

تجربه نشان داده است تدابیر و تصمیم های سرکوب گرانه باعث می شود تا مردم رفتار خلاف آنچه مسئولان در صدد انجام آن هستند انجام بدهند که در مورد تلگرام این مساله را دیدیم ، به طوری که با فیلتر شدن تلگرام مردم به سمت فیلتر شکن و دیگر ابزارها برای دستیابی به تلگرام رفته اند اما آنچه مسلم است با این کار و تصمیم مسئولان هزینه هایی بر مردم تحمیل کرده است که این روند با حقوق مردم منافات دارد و حتی بجایی رسید که هر شخصی که گوشی هوشمند دارد از کودک تا افراد کهن سال دسترسی بازی نسبت به سایت های مستهجن پیدا کردند و امروزه شاهد مشکلات این امر درجامعه بین جوانان هستیم .

اینکه باید محتوای مطالبی که در فضای مجازی نشر داده می شود کنترل و نظارت در آنها صورت بگیرد موضوعی قابل دفاع و بر همگان این مساله روشن و واضح می باشد .

با همه این مسائل در حال حاضر بسیاری از افراد  از طریق همین فضا مشغول به کسب و کار هستند و منابع درآمدی آنها و خانواده هایشان از این طریق می باشد و با مطرح شدن این طرح بسیاری از این افراد دچار دغدغه شده اند و این دغدغه باعث رقم خوردن مسائل خیلی نلخ مثل مهاجرت اندک نخبه داخل کشور شده .

 

k5

 

مشکلات غیر جبران :

بجز نخبگان افراد مهار و کار درست کشور که باعث پیشرفت کشور می شدند نیز از آن خارج خواهند شد و با جامعه ای که هیچ مهارتی در هیچ بخشی ندارد و توان یادگیری آن را هم نخواهد داشت روبرو خواهیم شد و کشور ما بجای پیشرفت ، توقف شدید را شاهد خواهد بود که با وجود دنیایی امروزی که یک کشور اگر 10 دقیقه برق کشورش قطع شود بین چندین ابر قدرت تکنولوژی و اقتصادی جابجا خواهد شد دیگر این مواضع جوابگو نخواهد بود .

در این روز ها تبلیغ اینترنت های ماهواری زیاد به چشم میخورد و اگر این اتفاق رغم بخورد دیگر توان این مقدار کم نظارت هم نخواهیم بود .

ما چندی پیش برای وب سایت ها در کشور از نماد اعتماد الکترونیکی ( اینماد ) استفاده کردیم و فرهنگ سازی آن نیز انجام شد و همه استقبال کرده اند ، ایکاش یک همچین تصیمی نیز برای همه برنامه های فضای مجازی اجرا می شد تا بر نظارت و کنترل بیشتر کمک به کسب و کارها میشد و این طرح را هیچوقت مطرح نمی کردند .

با خارج شدن از پوشش اینترنت ایران دیگر هرکس میتواند آزاد تر و بدون نظارت به انتقال اطلاعات را ارسال و دریافت کند .

این امر مشکلات زیادی را بوجود خواهد آورد و راهی آزاد برای دشمنان نظام خواهد بود .

همان طور که طی سال های قبل مسائلی مبنی بر جلوگیری استفاده از ویدئو و ماهواره مطرح شد و تا حدودی نیز به مرحله اجرا گذاشته شد اما توفیقی به دست نیامد ، برای فضای مجازی و طرح صیانت از فضای مجازی نیز چنین پیش بینی می شود و با اجرای آن تنها میلیاردها تومان هزینه تحمیل می شود همان طور که در موضوع ماهواره و ویدئو شاهد چنین وضعیتی بودیم .

برای کنترل و نظارت محتواها نباید استفاده از فضای مجازی را محدود کرد .

وقتی اصل را بر صداقت و شفافیت با مردم می گذاریم باید در این زمینه به صورت عملی رفتار صادقانه خود را نشام بدهیم نه اینکه با یکسری تصمیم گیری پشت درهای بسته و یا جلسات غیر علنی بخواهیم تصمیمات اتخاذ شده را به مردم تحمیل کنیم .

چه بهتر است نمایندگان مجلس شورای اسلامی علاوه بر توضیح و تفسیر این طرح ، تقاضاهای مردم را نیز پاسخ بدهند و به گونه ای نباشد که با محدودیت هایی مسائلی که به مردم مرتبط است دچار صدمه بشود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Latest Articles and News